Vlhová bodovala, Zuzulová spadla po bombastickom medzičase pred cieľom

29.12.2014 Celý región

Kühtai 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v pondelňajšom slalome v rakúskom stredisku Kühtai 18. miesto a druhýkrát v kariére bodovala vo Svetovom pohári. V 2. kole ako ôsma na štarte pristála priebežne na 3. priečke a v zhoršujúcich sa podmienkach za hustého sneženia sa v klasifikácii posúvala vyššie, napokon z toho pre juniorskú majsterku sveta bolo 13 bodov.

Víťazka Shiffrinová

Víťazkou súťaže sa suverénne stala Američanka Mikaela Shiffrinová, najrýchlejšia v oboch kolách. Svoj jedenásty triumf kariéry SP a desiaty v slalome dosiahla s náskokom 8 desatín na Češku Šárku Strachovú tretia Švajčiarka Wendy Holdenerová zaostala 92 stotín. Veronika Velez-Zuzulová vypadla v 1. kole, ale v štartovej listine SP nestratila 14. pozíciu pre žrebovanie 15-člennej elity. V celkovom poradí SP je naďalej na čele Slovinka Tina Mazeová, v slalome priebežne vedie Švédka Frida Hansdotterová.

"Je to pre mňa super deň a aj pre celý tím. Bola to drina, ale zábavná. Zostávam v Rakúsku trénovať a po Novom roku sa presúvam do Záhrebu a teším sa na ďalšie preteky, lebo tamojší kopec mám veľmi rada," rozplývala sa do kamier ORF Shiffrinová. Strachová mala tiež dôvod na radosť, pred piatimi rokmi stála po pretekoch SP naposledy na pódiu. Bolo to vtedy víťazstvo, druhé v kariére SP, pričom obe dosiahla v americkom Aspene a obe pod dievčenským menom Záhrobská: "Už som bola hladná po stupňoch víťaziek. Veď naposledy som okrem bronzu na zimnej olympiáde stála na pódiu vo Svetovom pohári ešte v roku 2009."

O lyžiarsku generáciu mladšia Vlhová sa v tejto sezóne SP po chorobe postavila na štart prvýkrát a hoci s číslom 32 na svahu pôsobila trochu tvrdo, dravým štýlom a bez väčších chýb sa prebojovala na 22. priečku so stratou 2,56 na vedúcu 19-ročnú rovesníčku Shiffrinovú. Tento výkon predurčoval Vlhovú v tridsiatke 2. kola pri opačnom poradí štartujúcich na atakovanie konkurencie s výhodnejšou pozíciou. Tak sa aj stalo, aj keď mladej Slovenke v náročnejšej druhej časti súťaže nie všetko vyšlo. S nástrahami si však poradila lepšie ako mnohé rutinérky.

Stop pre Zuzulovú v 1. kole

Veronika Velez-Zuzulová 1. kolo nedokončila. Padla tesne pred cieľom po bombastických medzičasoch, keď so štartovým číslom 14 získala na Shiffrinovú v prvej časti 14 a po dvoch tretinách trate fantastických 39 stotín. Pritom slalomová majsterka sveta a olympijská víťazka išla s dvojkou na kombinéze takmer optimálne a k jej výkonu sa priblížili iba slovinská superstar Mazeová (+0,15) a s 25-stotinovou stratou dlhoročná elitná pretekárka medzi hustými bránkami, Češka Strachová (predtým mimoriadne úspešná pod priezviskom Záhrobská). Potom však prišla na rad Velez-Zuzulová, skvelé tempo chytila už v pomerne plochom úvode a rytmus úžasnej práce dolnej časti tela nestratila ani v krátkej strmine. V nasledujúcom "vlásočnicovom" kurze náskok ešte zveľadila a opäť dobre zvládla aj prechod z otvorenej pasáže do cieľového spádu. Pár extrémne zatvorených bránok prešla takticky a vo "švungu" jej bolo treba zvládnuť už iba niekoľko metrov. Nasledujúci oblúk však nasadila príliš priamo, okolo dvojbrány sa snažila zaváhanie vybalansovať, ale dostala sa do záklonu a štyri bránky pred cieľom padla.

Fotogaléria zo slalomu SP:


Skúsená 30-ročná špecialistka na slalom však potvrdila, vo svojej druhej súťaži SP po zranení kolena a tretej po kompletnom vynechaní minulej sezóny, výbornú technickú pripravenosť a návrat do potrebnej fyzickej kondície. Smoliarske zaváhanie ju pripravilo o možnosť bojovať o tretí triumf v SP a druhý v špeciálnom slalome, ktorý slávila takto pred dvoma rokmi v rakúskom Semmeringu. "Videla som analýzu všetkých časov, bola som prvá. Lenže dve bránky pred dvojbránou som sa dostala do vzduchu, stratila som líniu a potom prišiel pád. Pozitívne však je, že som si dokázala pripravenosť súperiť s najlepšími o popredné umiestnenia, teda tak, ako to bolo pred mojím zranením v minulej sezóne," zdôraznila pre TASR Velez-Zuzulová.

Slovenské zjazdárky sa všeobecne v období koncoročných medzisviatkov zviditeľňujú. Pred dvoma rokmi pri Zuzulovej premiérovom triumfe slávila vtedy 17-ročná Vlhová senzačným 11. miestom svoj zatiaľ jediný úspech v prestížnom seriáli. Pre slovenské lyžovanie triumfálny Semmering z decembra roku 2012 mal byť pôvodne aj dejiskom pondelňajšieho slalomu, ale zlé snehové podmienky FIS prinútili presunúť ho do Tirolska.

Výsledky slalomu žien v Kühtai:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,39 (50,27-53,12), 2. Šárka Strachová (ČR) +0,80 (50,52-53,67), 3. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,92 (50,95-53,36), 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,04, 5. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,11, 6. Tina Mazeová (Slovin.) +1,24, 7. Nicole Hospová (Rak.) +1,45, 8. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,51, 9. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +1,80, 10. Michelle Gisinová (Švajč.) +2,10, ... 18. Petra VLHOVÁ (SR) +3,43 (52,83-53,99), Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) nedokončila 1. kolo.

Celkové poradie SP (po 13 súťažiach):

1. Mazeová 732 b., 2. Anna Fenningerová (Rak.) 487, 3. Shiffrinová 445, 4. Zettelová 338, 5. Pietilä-Holmnerová 334, 6. Lindsey Vonnová (USA) 312, ... 53. VELEZ-ZUZULOVÁ 38, 81. VLHOVÁ 13.

priebežné poradie slalou (4):

1. Hansdotterová 270, 2. Mazeová 249, 3. Pietilä-Holmnerová 245, 4. Shiffrinová 219, 5. Strachová 182, 6. Zettelová 168, ... 21. VELEZ-ZUZULOVÁ 38, 35. VLHOVÁ 13.
 

Vyberte región